Strip zine @ prostor urbane kulture fažana

?SLUČAJ FAŽANA – novi strip zine ?webzine + risozine ?autori_ce ? priče: d. harms (težina vjere, čarobnica, strašna priča, riđi čovjek) ?naslovna: teo morosin ?lara, darija, tibor, mimi, tomaž, tea, doria, jordi, ivana & oleg ?voditelj_ica: oleg morović & ivana armanini

?xxkomikaze izložba @ kasarna fažana ? 27.6. – 2.7. 22. ?VIDEO TEO MOROSIN ? print zine 2022. / FANZINOTEKA TOUR 22. – 23.

strip webzine – stripovi s radionice PRINT ZINE 2022 / scenariji radionice rađeni su po pričama danila harmsa. / uvodna riječ PRINT ZINE edicije ’22 o stripu, zinima i komikazamaivana armanini / novo strip izdanje će biti otisnuto u RISOTEHNICI manje naklade i svaki radioničar_ka će dobiti primjerak poštom!

Samizdati ili “fanzini” su uvijek bili vezani za nezavisnu scenu i DIY (Uradi sam) princip. Nekada su nastajali su u kućnoj radinosti, uz pomoć pisaće mašine, fotokopirnog aparata, škara, lijepila i klamerice. Pojavom novih medija fanzini i dalje postoje, iako na drugačiji način. Konstanta je DIY princip. BOOM fanzinske scena je bio kasnih 1990-ih, što je povezano s društvenim i političkim okolnostima. Vlada režim “čelične diktature” i sve kipi od alternativne energije. Očito je da društvo ne valja, da je opresivno i zadojeno nacionalističkom ideologijom. Zajednice koje se bave fanzinima zadržale su autonomiju. Najčešće teme su bile: anarhizam i antikapitalizam, vegetarijanstvo i veganstvo, straight edge pokret, ekologija, feminizam i rat o kojem se nije toliko puno pisalo.

Fanzini su uvijek u modi jer postoji potreba za autonomnim izražavanjem i ima se što za reći. Škare i ljepilo su alati za prijenos poruke (angažirane, art, etc), jednako kao i noviji mediji za komunikaciju (webzini, risozini, artzini, društvene mreže, etc).

> FOTOREPORTAŽA / INFO LINK <

HARMS / * AUTOR KNJIGE SLUČAJEVI, KORIŠTENE ZA SCENARIJE STRIP ZINA “SLUČAJ FAŽANA”

Daniil Ivanovič Harms ili pravim imenom Daniil Ivanovič Juvačov (30. prosinca 1905. – 2. veljače 1942.) ANTIruski avangardni PISAC, satiričar na čije je stvaralaštvo utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje. Njegovao je praksu ANTIumjetnostI i ANTIpoezije u tradiciji artista sličnih povijesnih razočaranja; Erik Satie, Marcel Duchamp, Max Ernst, Oscar Kokoschka, N.V. Gogolj, …

Ruski avangardisti, naročito Harms, živjeli su u užasnom vremenu. Harmsu privlaći radikalnost pristupa u kom su dosljednost sebi i apsolutna kreativna sloboda bili uvijek na prvom mjestu, iako je za to platio glavom. Većina Harmsovih priča je izdana u tajnosti kao samizdat. Danas kad su ponovno po ne zna se koji put, osnovna ljudska prava masovno dovedena u pitanje, Harmsove priče su vrlo aktualne.

program financijski podržavaju istarska županija, grad zagreb i ministarstvo kulture i medija republike hrvatske.