PRINT ZINE @ kasarna fažana (izrada) + turneja

Naši fanzini putuju na turneji izložbe “Fanzinoteka: Bez reznih linija” / video teo morosin


3.) 12. – 19. / 05. / 2023. DELTALAB, Delta 5, RijekaVIDEO IGOR BEZINOVIĆFACEBOOK;
2.) 25.11. – 9.12.2022. DVK Split
1.) 12.11.- 23.11.2022. Kasarna Fažana
Izložena su 3 Komikaze mikroizdanja: stripzine “Slučaj Fažana, koji smo napravili zajedno u lipnju 2022. i odmah ga objavili na netu, a naknadno je izveden i u RISO tehnici + 2 mikrouzdanja FEMICOMIX & ALICE IN WATERLAND! a turneju prati ŠKART / KATALOG IZLOŽBE S popisom autora i mikro izdavača (FB / IG)

XXkomikaze mikro izložba @ kasarna Fažana (27.6.-11.11.2022.) + ZINI “SLUČAJ FAŽANA” + “JUST LOOKING …” + “ZEROZINE” & RISOZINE / PRINT ZINE radionica: 27.6.-2.7.2022. / XXkomikaze predavanje, prezentacija, radionica i zine izdanja (stripzine; webzine, risozine); FB / IG

PRESS: KULTURISTRA / SUBSITE / STRIPVESTI / RADIO ROJC, PU / ISTRA IN

STRIP ZINE dio radionice se odnosi na izradu stripova za stripzine. nastali stripovi su objavljeni u KOMIKAZE WEBZINU a papirnato izdanje u riso tehnici. uvodnu riječ ove godine (prethodnih print zine edicija: sergej vutuc, lele, oleg morović), ima ivana armanini, koja vodi strip-dio, s uvodnim predavanjem o stripu, zinima i komikazama u ponedjeljak, 27.6. u 19 sati.
Radionica Print Zine 2022 održana je od 27.6. do 1.7. u Kasarni u Fažani. Bila je to peta edicija radionica izrade fanzina u organizaciji udruge Prostor urbane kulture. Uvodno predavanje održala je Ivana Armanini – ilustratorica i strip autorica te voditeljica @komikaze_hr a tokom radionice mentorirala je izradu strip fanzina na temu priča Daniila Harmsa. Svaki od polaznika izradio je jedan ili više kadrova koji su naknadno povezani u jednu cijelinu, odnosno, fanzin “Slučaj Fažana”. Autori: @morosinteo @dariamorosin / @tea_teica_10 / @dori._doria / @laraa_.2 / @njanac / @rareformofmimerz / @tzsometimesdraws / @ivanaarmanini / Tibor & Oleg. Fanzin je izrađen u nakladi od 30 primjeraka na riso printeru u dvije boje. / Print: @risoandfriends

XX KOMIKAZE RETROSPEKTIVA 2002 – 2022 –  izložbeni dio za inspiraciju, ilustraciju uvodnog predavanja & putnike namjernike predstavlja komikaze – platformu za proizvodnju promociju i distribuciju nezavisnih stripova. povodom 20 godina komikaza su izložene naslovnice albuma, uz 80-tak tabli manjeg formata i info pult. 

RADIONICA – Fanzin je neprofitabilna i nezavisna publikacija rađena prema d.i.y. (do it yourself – uradi sam) principu najčešće tiskana u manjoj nakladi. Print Zine radionica edukativnog je karaktera te polaznicima nudi mogućnost učenja osnova izrade fanzina gdje će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoju publikaciju u ediciji od deset primjeraka. Raditi se može u timu ili individualno, a za vrijeme radionice osigurani su alati i materijal za rad (papiri i pribor za crtanje, škare, lijepilo, pisače mašine, klamerica, laptop, internet te fotokopirni uređaji. Osim toga na raspolaganju su i razni časopisi, stripovi, umjetnički katalozi i knjige za inspiraciju no mogu se koristiti i vlastiti materijali primjerice fotografije, tekstovi, ilustracije, printevi itd.). Polaznici imaju slobodu sami izabrati temu te format svoje publikacije. Radionica je namijenjena svima koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima. Polaznici mogu i ne moraju imati prethodnog iskustva s istim ili sličnim kreativnim procesima. Po završetku radionice pet primjeraka svakog izrađenog fanzina su arhivirani u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne. Sudjelovanje na radionici je besplatno a svi zainteresirani se prijavljuju putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com.
*** Radionica se održala u poslijepodnevnim satima, od 17 sati na dalje. Autor vizuala, organizator i voditelj radionice je Oleg Morović.

IZLOŽBA POLAZNIKA RADIONICE – U subotu, 2. srpnja, radovi i fanzini nastali na radionici izloženi su u prostoru Kasarne. Od 19 sati traje druženje na Golmanu i glazbeni program kojeg vode TONI FIASCO, MARIO ART, BABY YOGURT i ROBERTO BAGGIO.

*****sadržaji su otvoreni i besplatni!

IZ ARHIVE: FOTOGRAFIJE S PROTEKLIH RADIONICA I MEDIJSKIH OBJAVA

RADIO ROJC ’20 / KULTURPUNKT ’20 / RADIO BORBA ’21 / SOUNDCLOUD ’22

NEVENA TRGOVČIĆ, 2020: Fanzin, risozin, grafički fanzin, grafička mapa, grafički roman, ili grafička strip novela!?

Bili smo u Fažani i u ugodnom ambijente Kasarne razgovarali s Olegom Morovićem koji je izložio izbor iz svojevrsnog papirnog arhiva i Fanzinoteke udruge Prostor za urbanu kulturu …

Razgovaramo s Ivanom Armanini, stripašicom i urednicom Komikaza, čiji je 18. broj na prestižnom godišnjem međunarodnom festivalu stripa u francuskom gradu Angoulêmeu, proglašen najboljim alternativnim stripom.

Ivana Armanini, KOMIKAZE, Oleg Morović, Kasarna Fažana, Kasarna prostor urbane kulture, Mario Benčić, Marko Vojnic Gin, Predstavljanje grafičke novele Sinergija

Posted by Radio Rojc on Monday, 24 February 2020

https://www.kulturpunkt.hr/content/odgoj-jedne-scene-i-jedne-generacije

Program financijski podržavaju Istarska Županija, grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

2 Comments