8.11.2006. najava: album #5, grenoble, CRŠ – seecult

NOVI BROJ STRIP ALBUMA KOMIKAZE #5
– gostovanje/ izložba, radionica
CRŠ stripfestival 

Wed, 11/08/2006 – 05:10.
/ Vest Festivali Grenobl Internet Komikaze Region Strip Vizuelna umetnost Zagreb
seecult.org writes, “ZAGREB, 8. novembra (SEEcult.org) – Novi broj strip albuma ‘Komikaze’, koji sadrzi radove vise od 20 autora, bice predstavljen od 13. do 19. novembra na promotivnoj turneji u Grenoblu u Francuskoj, kao i na manifestaciji ‘Crtani Romani sou’ u decembru u Zagrebu.”

U novom albumu “Komikaze#5″/2006 predstavili su se radovima Dunja Jankovic, Lina Rica, Anna Ehrlemark, Ivana Armanini / Mima Simic, Gnjida, One Neck, Chiu Kwong Man, Wostok, Filjio, Septik, Seljak, Igor Hofbauer, Jebote strip, Radovan Popovic, Aleksandar Opacic, Vanco Rebac, Lazar Bodroza, Damir Steinfl, Danijel Savovic, Miro Zupa i Dalibor Baric.

Na izlozbi u Grenoblu ‘Komikaze’ ce predstaviti izlozbom i strip radionicom Anna Ehrlemark i Ivana Armanini, a potom ce, od 9. do 11. decembra taj projekat biti predstavljen i na ‘Crtanom romani sou’ u Zagrebackom kazalistu mladih, gde ce biti prodavan po promotivnoj ceni, kao i ostala izdanja ‘Komikaza’.

Anna Ehrlemark, rodjena u Svedskoj, studira slovenske jezike i zivi na relaciji Ljubljana – Zagreb – Beograd. Pise kratke price i crta stripove, vodila je kreativnu skolu pisanja u Upsali i Ljubljani, a bavi se i organizacijom kulturnih i aktivistickih dogadjanja.

Ivana Armanini, glavna urednica i strip autorka ‘Komikaza’, zavrsila je Skolu primenjene umetnosti i diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Izlagala je na tri samostalne i oko sto grupnih izlozbi. Idejno je zacela i koordinira projekt K@MIKAZE od 2002. Ideja vodilja tog projekta je regionalna mreza autorskog stripa, a ukljucuje stampano i e-izdavastvo, strip radionice i multimedijalne promo dogadjaje.

Aleksandar Opacic (1973), rodjen u Obrenovcu, zavrsio je slikarstvo na Fakultetu za primenjenu umetnost u Beogradu. Bivsi je redovni profesor Univerziteta, kasnije otpusten zbog nepojavljivanja. Bio je i ucitelj u osnovnoj skoli, kasnije takodje otpusten zbog popustljivog stava u obrazovanju (sva su deca zasluzila petice), a clan je interdisciplinarnog tima Kosmoplovci iz Beograda.

Chiu Kwong Man iz Birmingema stripovima subverzivno reinterpretira klasicne bajke (http://www.sexliesandfairytales.net).

Danilo Milosev Wostok kultni je srpski strip autor iz Vrsca, koji misli da su mu stripovi spasili zivot kada je bio mali.

Godine 1985. spalio je sve svoje stripove, a posle tri godine nastavio da crta. Suradjuje s piscem Naborom Devolcem, cije literarne predloske koristi za svoje radove, a sakupio ih je u zbirci “Nikad se ne zna”. Saradjuje i sa Grabowskim, takodje iz Vrsca, a u saradnji sa strip autorom Saletom Mihajlovicem, nedavno je objavio i drugi album “Poposak i Cvece”. Njegov fanzin “Krpelj” presao je 350. broj, a objavljen je i na internetu. Kada ne crta stripove, snima low-fi filmove.

Dunja Jankovic, rodjena u Malom Losinju, diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu, a kao Komikaza ucestvovala je na brojnim izlozbama i objavila zbirku kratkih stripova. Crta stripove za casopis ‘Morsko prase’, a za dve godine trebalo bi i da magistrira strip na Akademiji za vizuelne umetnosti u Njujorku.

Danijel Savovic, zivi i radi u Zemunu, a zavrsio je slikarstvo na Akademiji u Beogradu i, osim stripom, bavi se ilustrovanjem slikovnica za decu.

Dalibor Baric, multimedijalni umjetnik iz Pirovca, radi u zagrebackom dizajnerskom studiju Kaos (postprodukcija, animacija, dizajn, film i filmska djelatnost).

Damir Pavic Septik, strip crtac iz Subotice, jedan od prvih skvotera i ideologa panka. Aktivan je u strip kolektivu ‘Entropija’.

Damir Steinfl, rodjen u Rijeci, a zivi u Opatiji, bavi se stripom i ilustracijom, a diplomirani je ekonomista i aktivan u okupljanju hrvatske strip avangarde u vezi sa projektom “Emisija emocija”. Uredjuje strip prilog u “Valu’, rijeckom listu za kulturu mladih.

Filjio (www.filjio.com), street artist iz Zagreba, zavrsio je Fakultet za dizajn pri Arhitekturi, a sada je na Akademiji likovne umetnosti.

Igor Hofbauer, diplomirani slikar iz Zagreba, aktivan je i u svetu stripa, a najintenzivnije saradjuje s klubom Mocvara. Radio je 90-ih plakate za koncerte bendova koji su gostovali u Ksetu. Sa Edom Popovicem radi na ilustracijama kvartovskih prica iz Utrina.

Jebote strip alias Predrag Ivanovic iz Uzica, rodjen 1982. godine, studira Visu politehnicku skolu u Beogradu, na odseku za dizajn.

Lina Rica iz Makarske zavrsava Likovnu akademiju u Zagrebu, a zivi na relaciji Madrid – Zagreb – Makarska.

Lazar Bodroza (1982) je medju najmladjim strip alternativcima na sceni. Studira na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a stripom se bavi od seste godine. Uradio je vise od 20 fanzina (“Titov zabavnik”, “Toalet papir”, “Socijal strip”, “Nikad Robom”, “Super!”), objavljivao u “Striperu”, “Novom studentu”, “Nasoj krmaci”, “Beorami”, “Slicu”, casopisu “Buka”, “Komikazama”, kao i mnogim fanzinima drugih autora.

Povremeno saradjuje na zajednickim stripovima sa Aleksandrom Opacicem i Radovanom Popovicem u strip grupi “Studio strip”, u okviru “Kosmoplovaca”, a poslednjih godinu dana radi i animacije za MTV.

Mima Simic, okultna hrvatska spisateljica opskurnog izraza, objavljuje prozu i kriticke osvrte u svim prestiznim hrvatskim knjizevnim i srodnim publikacijama i pojedinim antologijama (Quorum, Libra, Godine, Zarez, Plima, Akt, Vijenac, K, Ekran price, Libido.hr, Poqueerene price, poljski Studium’).

Bavi se i prevodilastvom, a jedna je od suosnivacica benda ‘Drvena Marija’ i nekih malo manje popularnih aktivistickih skupina LGBT i anarhofeministicke orijentacije.

Miro Zupa, diplomirani vajar i vodeci haiku-strip autor iz Splita, svira u bendu “3 autora koja ne traze nista (a ne bi ni trebali)’.

One Neck je strip crtac iz Edinburga (www.oneneckhatesyou.com).

Radovan Popovic, hiperproduktivni strip autor i scenarista, napisao je mnoge recenzije i tekstova o autorskom stripu. Urednik je srpskog strip magazina ‘Striper’, vise stripfanzina i stripakcija (Kosmoplovci: www.kosmoplovci.net, Studiostrip: http://www.crsn.com/studiostrip/linkovi.html , Mutant…). Radi u jedinoj knjizari na Balkanu u kojoj je moguce naci veliki deo produkcije autorskog i andergraund stripa sa podrucja bivse Jugoslavije – ‘Beopolisu’ u Domu omladine Beograda.

Tihana Frankovic Gnjida iz Siska, studira u Zagrebu, a bavi se stripom i fotografijom.

Vanco Rebac, koji je zavrsio slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, bavi se strip crtanjem od malih nogu.

Vladimir Vukovic Seljak od 2000. godine radi na strip fanzinu ”Zadrugar”. Najekstremniji je clan strip kolektiva ‘Kosmoplovci’ i ‘Slic’, a zivi u Beogradu.

Sajt ‘Komikaza’ je http://www.jedinstvo.hr/komikaze