18.-20.4.2013. ohoho strip i street art festival ~ zagreb

OHOHO/18.-20.4.2013./Strip i street art festival/Medika/Zagreb

 

OHOHO FESTIVAL UNDERGROUND / D.I.Y STRIPA I ULIČNE UMJETNOSTI

U organizaciji Autonomonog kulturnog centra Attack  festival  se održao od 18.- 20.travnja 2013. u prostorima AKC Medika.  Ideja Ohoho festivala je pružanje  prostora neafirmiranim umjetnicima/cama za izlaganje i razmjenu iskustava.  Fokus festivala je na uličnoj umjetnosti  i nezavisnom stripu.

Zašto ovakav festival? Prisustvujući kao aktivni akteri na ovoj sceni unatrag pet godina, svjedoci/kinje smo njezinog naglog razvoja ali i sve većeg zanimanja šire publike za produkciju umjetnika/ca koji su obuhvaćeni/e ovim granama underground umjetnosti. Street art je u Hrvatskoj rubna grana umjetnosti i često se svodi na “potpisivanje” (writing) koje nagrđuje fasadu. Ovaj festival educira i osvještava uličnu estetiku legalnim putem. Umjetnost na ulici je jak estetski segment koji gradi vizualni identitet sivih gradskih četvrti, što je veliki svjetski trend.

S druge strane strip stvaralaštvo ima golemu komercijalnu produkciju širom svijeta (najjače su SAD, Japan i Francuska), osim koje  postoji isto tako međunarodna scena autorskog, umjetničkog i nezavisnog stripa. Njihovi stripovi nisu orijentirani na masovnu publiku i komercijalni učinak, i zato se upravo tu događaju zanimljivi eksperimenti i pomaci bitni za razvoj medija.Na svim postojećim strip festivalima u Hrvatskoj glavni je problem što ne postoji prostor za neafirmirane strip crtače/ce, većinom se izlaže i prodaje komercijalno strip izdavaštvo i prezentira rad već afirmiranih strip umjetnika/ca. OHOHO festival zato pokušava otvoriti prostor svima onima koji/e stvaraju  na nezavisnoj sceni.

Na ovogodišnjem  festivalu predstavilo se nekoliko strip izdavača, autora/ca i kolektiva iz Hrvatske i regije: osim nezaobilaznih zagrebačkih Komikaza gostovali su Vinko Barić i Bučni stripovi iz Splita te Kosmoplovci(danijel savović, aleksandar opačić, radovan popović),Turbo comix i Jovan Gvero iz Srbije. U dijelu festivala posvećenom uličnoj umjetnosti na Jam-u su gostovali brojni graffiteri a uključili su se i lokalni umjetnici iz Medice: Stipan Tadić i Miron Milić te stripaši: Miro Župa i Gaz.
Večernji program bio je rezerviran za glazbene programe u Chakkas Room i redovni  program  kluba Attack.

Realizaciju festivala omogućili su Grad Zagreb  Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport; Ministarstvo kulture republike Hrvatske i Nacinalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Potpora pri realizaciji Akc Medika, Chakkas Room, Nezavisno dvorište

videozapis s festivala by joža/subsite

http://subsite.hr/2013/04/ohoho-festival-undergroundd-i-y-stripa-i-ulicne-umjetnosti/
http://www.tportal.hr/kultura/kulturmiks/255895/Tri-dana-stripa-i-street-art-radionica-u-Pierrotievoj.html

http://www.kulturpunkt.hr/content/ohoho
http://www.groupie.hr/ohoho-festival-underground-diy-stripa-i-ulicne-umjetnosti-akc-medika-zagreb-18-20-04-2013/sadrzaj/7510

More soon: http://attack.hr/ohoho/