XXkomikaze @ DALMACIJALAND, JELSA – OTOK HVAR

XXkomikaze strip izložba je otvorena 12.8.2022, u petak u 20h, povodom 20 godina Komikaze programa. Predstavljene su naslovnice objavljenih strip albuma, uz prateću radionicu beđeva i info pult. Izložba je otvorena do 21.8. od 19h do 24h.

> LINK: FACEBOOK DOGAĐANJE / PRESS: CULTURENET, STRIPVESTI <

Galerija Dalmacijaland je, nakon jednogodišnje pauze, ponovno otvorena! S galerijom surađujemo od 2007. a u njoj su dostupna i Komikaze izdanja! U nastavku pogledajte fotoreportaže zajedničkih događanja i kratak info o galeriji i njezinim junacima! (izvor: VISIT JELSA)

Bedjomatik workshop @ Dalmacijaland Jelsa 🎈🎈🎈

Naša draga galerija Dalmacijaland je, nakon jednogodišnje pauze, proširila vodstvo i hrabro ide dalje! Dosadašnjem umjetničkom direktoru Tonija Bobanovića – Faveru priključili su se njegovi rođaci Mislav Matačić i Marko Šikić. Dalmacijaland Galerija je otvorena u Jelsi 1999. godine i ima veliki izbor originalnih razglednica, majica, magneta i plakata iz vlastite proizvodnje. Galerija je također i dom Lavandermana, hvarskog superheroja pa u njoj možete nabaviti stripove i igrani film na DVD-u s Lavandermenovim avanturama. Osim vlastitih proizvoda u ponudi ima veliki izbor slika, grafika i skulptura suvremenih hrvatskih umjetnika_ica, a svako ljeto se izmjenjuju izložbe.
Lavanderman, hvarski superheroj je rođen je kao Boris Bartolomej Bunčuga 24.8.1950. Boris postaje Lavanderman nakon što je upao u kotao lavande (Pitve, 1984.). Od tada se vozi u ljubičastom kostimu na vespi i osuđen je na doživotni ostanak na otoku. Nadnaravne moći superjunaka koje je pridobio podsjećaju na vremena kad je lavanda rasla posvuda, a gotovo svako selo imalo lambik (kotao) za kuhanje lavandina ulja, na kojem su se obogatile mnoge obitelji.
Lik Lavandermana sadrži i nostalgiju za vremenima galebova i galebarenja. Kad je turizam tek krenuo bilo je manje gostiju i odnos prema njima je bio puno neposredniji. Domaći momci, tzv. galebovi, oblijetali su oko svake strankinje i osvajali ju šarmom, vozili na kupanje i u disko. Kako je turizam sve više postajao biznis, nestajali su i galebovi.
Lavandermanova slava raste 2008. godine kada je njegove pustolovine u strip album pretočio autorski tandem Vančo RebacToni Faver.
2010. godine u kina stiže film „Lavanderman: istina ili mit?”. Boris je Damir Markovina, partnerica Anja Alavanja a režiju potpisuje Zvonimir Rumboldt.
Originalnim autorima Lavandermana u stripu priključuju se i brojni drugi: Vinko Barić, Štef Bartolić, Damir Ercegović, Alem Ćurin, Dubravko Mataković, Igor Kordej, Damir Stainfl, Marko Marković, Stipan Tadić, Miro Župa, Esad Tomislav Ribić, Igor Hofbauer, Nikolina Ivezić, Ana Kolega, Ana Schaub, Helena Ohnjec, Tea Jurišić, Lea Vukelić, Marija Kondres, Suzana Bernat… Objavljeno je 10 regularnih izdanja i Integral s prva dva broja u eng. prijevodu.

PRESS: CULTURENET / OTVORENI RADIO / STRIPVESTI / SUBSITE

PLAKATI KOMIKAZE IZLOŽBE @ DALMACIJALAND 2007.

program su financijski podržali grad zagreb i ministarstvo kulture i medija republike hrvatske.