2017. solo izložba/ femicomix – ivana armanini @ virovitica

6.5.-20.7. 2017. gradski muzej virovitica
IVANA ARMANINI – izložba autorskih plakata / strip ilustracija / promocija strip albuma ˝Katalog˝
Link: http://www.muzejvirovitica.hr/vijesti/893/

KATALOG + PRESSCUT: https://komikaze.hr/albumivanaarmanini/
Gradski muzej Virovitica vas poziva na samostalnu izložbu Ivane Armanini, hrvatske stripašice, ilustratorice, dizajnerice koja će se virovitičkoj publici predstaviti izborom autorskih plakata i strip ilustracija te promovirati novi strip album ˝Katalog˝, svojevrsnu retrospektivu 15 godina svog umjetničkog rada.

Armanini je prepoznatljiva po art brut crtežu, likovnosti snažnog kontrasta, izražajnim teksturama i stiliziranim likovima koje stvara u tušu, kombiniranim tehnikama i kroz digitalnu grafiku. Autorica subverzivno obrađuje društveno angažirane teme apsurdističkim humorom dok motive često reducira gotovo na razinu znaka. Kratke strip forme gradi na emocijama interpretirajući sadržaje, stanja i teme svakodnevnog života različitim stilskim pristupima koje razvija razigranim, spontanim, ludičkim senzibilitetom.

Ili, kako je možda i najsnažnije povodom izlaska ‘Kataloga’ zapisao likovni kritičar Marko Golub: ‘Stripovske table Ivane Armanini su kao neboderi i stambene zgrade u noći – u njima se sve događa zgusnuto i istovremeno, svaka sličica je prozor i u njemu je jedna priča, a svi prozori zajedno su još jedna velika priča, i sve je puno čudnih bića. Ponekad na njima blješte i gase se svjetla i iznutra se čuje muzika: dum–dum–dum–dum–dum.’

Ivana Armanini, rođena je u Zagrebu gdje je završila i Akademiju likovnih umjetnosti. Osniva i vodi Komikaze (2002.), mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju najviše objavljuje te izlaže na preko 200 izložbi, radionica i festivala. 2015. pokreće Femicomix turneju (‘ženski strip’, predstavljen u 7 država) a 2016. Femicomix ediciju koja predstavlja ženske autorice – pojedinačno, kroz seriju izložbi i katalogom. Pripremila: Anamarija Kučan, kustosica Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica.