komikaze u žiriju / nagrada za alternativni strip / angouleme, francuska 2021

komikaze su, kao dobitnici nagrade 2020., u žiriju za nagradu alternativnog stripa 2021. i gosti festivala u junu.

komikaze 19_actuaBD_2021

IZVOR: ACTUABD / FREDERIC HOJLO

“Nominations for the 40th Alternative Comics Award at Angoulême are announced. It was nice to be a part of this jury. Thanks to Philippe Morin! Who will receive the title of the Best Alternative Comic for the 2021 will be presented on 29th January 2021 at Angouleme. KOMIKAZE will go on the 2nd part of the Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême in June, as the guest. If everything will be well.”
FACEBOOK OBJAVA 1 / INSTAGRAM OBJAVA 1 / INSTAGRAM OBJAVA 2

KOMIKAZE #18: NAGRADA ANGOULEME 2020

NAGRADA ALTERNATIVNOG STRIPA / ANGOULEME 1982. – 2021.

Od 1982. godine festival Angoulême dodjeljuje nagradu za alternativni strip rezerviranu za neprofesionalne kolektivne publikacije. Ove godine odabrana su dvadeset i četiri kandidata iz jedanaest različitih zemalja. Dokaz da dinamičnosti stripa ne ponestaje, usprkos najtežem kontekstu.

Takozvani “alternativni” strip može pokriti nekoliko značenja. To obično uključuje pozicioniranje sebe kao mogućeg drugačijeg izbora ili čak protiv proizvodnje stripa izdavačkih kuća u vlasništvu velikih financijskih grupa. Za međunarodni festival stripa Angoulême, koji mu gotovo četrdeset godina dodjeljuje nagradu, alternativni strip okuplja neprofesionalne kolektivne publikacije.

40. NAGRADA ANGOULEME: NOMINACIJE

Odabrane su publikacije koje su rad najmanje dva autora: časopisi, fanzini, djela više ruku, zbirke. 

Kandidati su do 15. prosinca 2020. trebali poslati svoja izdanja i tako imati priliku biti na listi nominiranih, pod uvjetom da ispunjavaju kriterije definirane u propisima [isključena su djela jednog autora, samostalna djela ili djela objavljena od strane profesionalnih društava] i pošalju žiriju osam kopija [ograničenje koje može isključiti i najmanje strukture, više zbog poštanskih troškova nego troškova samih produkcija].

Mnogi autori i izdavači koji su danas prepoznati u nakladničkom okruženju u prošlosti su se natjecali za ovu nagradu alternativnog stripa, a neki su je i osvojili. Na primjer, 6 izdavačkih kuća: Pieds sous terre, Arbitraire, Biscoto, Hécatombe, Misma i The Hoochie Coochie. No, nagrada nije samo odskočna daska. To je prije svega prostor eksperimentiranja, ponekad kratkotrajan, ponekad trajan, koji omogućuje hrabrost grafičkih i narativnih oblika koje ograničenja profesionalnog izdavaštva nedvojbeno ne bi dopuštala.

Ovo je također prilika za otkrivanje dostignuća iz cijelog svijeta. Časopisi s međunarodnim utjecajem već su nagrađivani, poput Stripburgera (Slovenija) 2001., Kuš! (Latvija) 2012., Samandal (Libanon) 2019. ili Komikaze (Hrvatska) prošle godine. 2021. godine zastupljeno je najmanje jedanaest zemalja s tri različita kontinenta.

Broj nominiranih smanjio se za trećinu u odnosu na 2020. godinu, što se može objasniti ekonomskim poteškoćama koje proizlaze iz zdravstvene krize. Francuske publikacije jedva da su većina: trinaest od popisa dvadeset i četiri. Europa ostaje dominantna, s Finskom (Kuti), Italijom (Lok Zine), Portugalom (Pentagulo), Švedskom (Bild & Bubbla) i Švicarskom (La Bûche). Slijede Azija s tri izdanja iz Kine (Murmure), Japana (New Cinema Coffee) i Tajvana (Zigma), te Amerika s dvije brazilske publikacije (Cafe Espacial i CWB) i jednim kanadskim (Planches). Ova raznolikost odražava internacionalizaciju stripa, ali i činjenicu da i dalje privlači amaterske stvaraoce, posebno mlade dizajnere.

40. nagrada biti će dodijeljena ove godine pod iznimnim okolnostima: nema festivala u siječnju, prezentacija nagrada biti će emitirana na internetu, lipanjski dio festivala kom prijeti pandemija koronavirusa i poziv na bojkot nekih autora. Ali on će ostati jedini s tisuću eura i pozivnicom, naknadama i plaćenim štandom za festival sljedeće godine. Jedini problem, već naglašavan tijekom prethodnih izdanja festivala: kasno otkrivanje nominiranih – jedva deset dana prije predstavljanja nagrada – ne dopušta da budu uključeni u prezentacije od kojih bi svi u selekciji imali koristi.