Marko Brecelj 1951-2022

Marko Brecelj (1951-2022) ? Fotografije s tekuće izložbe: “Vesela završna igra Marka Brecelja” / 8. 2. 2022 – 15. 3. 2022. @ Galerija Vžigalica, Ljubljana / Photos from the actual exhibition “Cheerful End Game Of Marko Brecelj” / 8th February 2022 – 15th March 2022 @ Vžigalica Gallery, Ljubljana / Sprovod / Funeral: 14 / 2 / 2022, Kopar.

LINX: ????́???? ?? ????? ???????? ???̌??????? ??????? ?̌????? ili kako je Marko odgojio jednu cijelu generaciju otpora / RTV.SLO

LP, 1975: “Pljuni istini u oči” / “Spit the Truth into Eyes”

„Ako bi tražili koji je izvođač u Jugi otškrinuo vrata potpuno drugačijeg tipa izražavanja kroz glazbu, onda je to sigurno bio Buldožer.” / PROČITAJ VIŠE: @ “Novi val u glazbi kao odgovor na društveno-političke promjene u Jugoslaviji 1980-ih godina” / Nino Mihaljek @ INFO @ WIKIPEDIA

“Početkom 70-ih godina, u vrijeme kada je hrvatska vlast uznemirena studentskim prosvjedima, a ona državna hrvatskim proljećem, unutar jugoslavenske omladine polako se počinje stvarati alternativna scena koja se svojim interesima razlikuje od pomno zadanih i brižno definiranih ciljeva koje je promovirao Savez socijalističke omladine. Međutim, omladinsko vodstvo tu činjenicu nije uzimalo kao relevantnu budući da su smatrali kako se radi tek o prolaznom, pomodnom hiru mladih. No, stvari postaju puno jasnije sredinom, a pogotovo krajem 70-ih godina kada je jasno vidljivo kako već postoje supkulturne skupine mladih najčešće vezane uz rock glazbu pomoću koje se izražavaju i pokazuju želju za društvenim promjenama kao i glazbenu inovativnost.
Tako je najpoznatiji predstavnik, odnosno rodonačelnik rock alternative bila ljubljanska grupa Buldožer koja pod tim imenom djeluje od ožujka 1975. godine. Ime grupi dao je Boris Bele, a ideju za ime pronašao je u jednoj pjesmi slovenskog pjesnika Ivana Volariča Fea.

U prosincu 1975. za beogradski PGP RTB (Produkcija gramafonskih ploča Radiotelevizije Beograd) objavljuju prvu ploĉu Pljuni istini u oči snimljenu u ljubljanskom studiju Akademik. Ploču otvara kratak intro – recital Najpogodnije mjesto koji je već svojim tekstom „Izvinite, molim vas. Ja nisam iz tog grada pa bi htio znati gdje, ovako tu, negdje u blizini, najpogodnije mjesto za samoubistvo?“ mogao sablazniti javnost koja se, do tada, nije imala prilike susresti s takvim načinom glazbenog izražavanja.

Osim spomenutog uvodnog recitala, čitava ploča donijela je niz otkačenih i inovativnih pjesama kao što su Blues gnjus, Ljubav na prvi krevet, Život je feferon i mnoge druge. Što god da je bend radio, bilo je prožeto inteligentnom satirom i cinizmom. Tako su se npr. predstavljali kao „jedan tipičan narodno-zabavni ansambl iz Slovenije“. Zbog takvog načina izražavanja, u počecima u javnosti nisu bili dobro prihvaćeni. Otkazivani su im nastupi, diskografske kuće predbacivale su im da imaju previše pornografske tekstove, a cjelokupni rad ocjenjivan je kao iznimno provokativan. No, zahvaljujući svom „otkačenom“ stilu, vrlo brzo su postali omiljeni među mladima jer su im svojim primjerom pokazali da se glazba može stvarati i na jedan drugačiji, alternativni način protiv uvriježenog, zadanog i općeprihvaćenog. Svojim pločama i nastupima glazbu su oslobodili svih društvenih, misaonih i izražajnih okova. U tekstovima pjesama fokus nije stavljen na eksplicitno prozivanje i kritiziranje samo određenih društvenih anomalija, već „je to bila jedna satira, jedna velika, luda zajebancija … tolko luda da je bila društveni fenomen … i to je otvorilo vrata.“

Moglo bi se reći da je Buldožer na neki način predstavljao svojevrsnu prapunk scenu budući da su svojim primjerom mladima pokazali kako je alternativni način izražavanja itekako moguć.”