2013: festival kroatien kreativ/ komikaze u minhenu ~ blogging


Za razliku od prošlogodišnjeg sajma u Erlangenu, minhenski je znatno manji i fokusiran uglavnom na njemački strip sa gostujućim zvijezdama.


Najzanimljivije događanje festivala je bio Talk show s Aline Kominsky-Crumb i njezinim slavnim suprugom Robertom u Židovskom muzeju. U dvosatnom duhovitom razgovoru ispričali su nam niz duhovitih iskrica iz njihovog 43-godišnjeg braka i zajedničke suradnje. Između ostalog saznali smo i da su fascinirani srpskom strip scenom i načinom života što su i nacrtali u stripu objavljenom u časopisu „Vreme“ u januaru ove godine pod znakovitim imenom „Srbija – zemlja mogućnosti“: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1094258
. (* Udruga Komikaze intenzivno surađuje sa strip scenom Srbije zadnjih jedanaest godina tijekom kojih je objavljeno preko 60 autora/ica susjedne nam države…)
Crumb je preselio u Francusku 1990. Ovdje se može pročitati sjajan Zografov intervjua s njim: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1069701

Ostatak programa je pao u sjenu, po sadržaju i obujmu. Festivalski sajam je podjeljen na dva dijela, Kunsthalu s velikim izdavačima u kojoj glavnu riječ vodi njemački Panini i Rathaus  salu s manjim, nezavisnim idavačima u umjetnicima.
Od 40 „izlagača“ ovog dijela mi smo, ne računajući kolege iz Austrije, bili jedini internacionalni gosti. Iako Njemačka ima 80 miliona ljudi, strip kultura daleko zapinje za francuskim susjedima. Najveći nezavisni izdavač je „Reprodukt“ iz Berlina koji djeluje od 1991. Ostalo je, kao i kod nas, svedeno na entuzijastične pokušaje s više ili manje uspjeha i samoodržavajuće žilavosti. Četverodnevni sajam stripa u staroj gradskoj vijećnici prošao je u ugodnom čavrljanju s Comikazama s lijeve strane koji su imali organizirana dežurstva svaka 2 sata i ženskog kolektiva Spring na desnom boku: http://springmagazin.blogspot.de s kojima „dijelimo“ dvije autorice: https://komikaze.hr/comic/carolin-loebbert/23 Kolektiv postoji 10 godina i sada slavi svoje jubilarno deseto izdanje a rade na relaciji Hamburg-Berlin. Svake godine ponovno ovaj radikalno preispituju ženski koncept ustanovljujući ustrajno kako u toj velikoj zemlji ima toliko neobjavljenih genijalnih žena da kako nema potrebe da se koncept mijenja.

Minhen je dvomilijunski grad sa samo par strip dućana i tridesetak stripaša pod zajedničkim imenom „Comikaze“, koji se jednom mjesečno okupljaju u gradskoj pivnici. Udruga je stara 15 godina i nije stilski obilježena. Ipak, zbog slabe tradicije, konzervativne atmosfere grada i nedostatka većeg protoka različitih ljudi i ideja, „Comikaze“ strip je ostao u granicama predvidljivosti, vrlo vještih i ljepuškastih crteža bez autorskog pečata pa grupacija, sjajno organizirana i marljiva, funkcionira više kao neka cehovska zajednica amatera bez suvišnog preispitivanja i potrage za vlastitim putem.
Muzička scena je daleko življa, bogatija i raznovrsnija. Storm, Cafe Marat, Feierwerk, Glockebachwerkstatt, Sunny red samo su neka od klupskih imena zaduženih za nezavisnu progresivnu muzičku produkciju. Ulaz je 10 eura, publike malo ali grad je bogat i znatiželjni pojedinci se snalaze.

 

* Jedno od najupečatljivijih poznanstava u Minhenu je bilo s Martinom Possetom iz udruge Balkanet. Veliki poznavatelj strip scene Balkana napisao nam je i predgovor za katalog ali je bio cenzuriran sa strane minhenskih Comikaza zbog, kako kaže predsjednik navedene organizacije, prevelike pažnje koju smo dobili kao gosti Martin je strastveni kolekcionar omotnica ploča i cedeova koje su crtali stripaši s kojom je više puta gostovao na Zografovom „GRRR!“  festivalu u Pančevu.

* Najbizarniji detalj festivala…
smo pronašli na stolu jednog poznatog stripaša s detaljnom razradom cijena po naruđbi: figura (100 eur), dodana figura (75 eur), figura s pozadinom (+30 eur), tuš, olovka, cijene po veličini (A3, A4)….
Fetišizam originala i autograma ovdje se izvrnuo u svoju karikaturu pretvarajući crtače u jukebox crtomate na monete.
 

* Strip scena balkana nije sada prvi put u Minhenu
Udruga Balkanet http://www.balkanet.de je prošlih godina organizirala predstavljanja srpskih stripaša Zografa https://komikaze.hr/author/zograf i Wostoka https://komikaze.hr/author/wostok