2004. strip radionica, fanzine, interview: aleksandar opačić

3-D Interwiev s dobitnikom Grand Prixa strip-festivala «Crtani romani-show», strip-crtačem, pjesnikom, slobodnim profesorom: ALEXANDROM OPAČIĆEM-PROFESOROM 

Razgovor vodili: Danijel Savović i Ivana Armanini u prostorijama «Kluba Mladih» u Šibeniku gdje se odvijala strip-radionica Komikaze 29.-2.12.2004.…

Aleksandar Opačić, Kosmolac, 1973. Slepi čovek-šišmiš, Kosmoplovac, profesor Studio-stripa, duboko u trećoj dimenziji(3d animacija, grafika, kamera). Po potrebi glavu zamenjuje kamerom, a telo teškim metalom, uglavnom crnim.Učitelj crtanja izbačen zbog nepopustljivog stava prema učenicima/cama (“Sva su deca zaslužila petice”), nastavnik izbačenzbog nepoštovanja nastavnog plana i programa, te sprovođcnja sopstvenog. Sa fakulteta izbačen zbog nepojavljivanja.Prosvetitelj-vizionar, trenutno zaokupljen oblikovanjem vizelnog identiteta Elektromreže Srbije, ali neće još dugo, jer strip je bio i biće mu prioritet. Zbog interesovanja kako sopstvenih tako i nemalog broja njegovih poštovalaca, kolega, životnih saputnika i sledbenika, ovaj usamljenik sa ivice svih provalija, moralnoctičkih, stručnoprofesionalnih, ostaje istinski vernik grafičkog kazivanja, u ovom nesretnom svetu, nespretno nazvanom stripom. Još koja godinica…

 

  • strip-radionica fanzina «Šikaze»: Jorde, Lećo, Vedran, Jere, Rafaela, Dražen, Karla, gosti:A.Opačić-Profesor, Danijel Savović, Ivana Armanini

kontakt udruge Klub Mladih/Šibenik :0989475306/Jorde program realiziran kroz platformu Clubture/don:IOD-HR

-Profesore, kako si se osjećao dok si primao nagradu? Odlično.Ništa nisam osetio ali me držala nesvestica.

-Misliš li da si dobio više nego što si zaslužio? Taman.s obzirom na potrebe.

-To što je tvoj strip na temu ovisnosti pobijedio na ovom festivalu, da li to znači da ti imaš neke veze s ovisnošću? Ne bih to nazvao ovisnošću.

-Uzimaš li kokain, odgovori iskreno, čitaoci nisu budale! (Hoćemo li mi dobiti malo?) Ne razumem pitanje.

-Šta ti je Profi, zašto ti se tresu ruke, jesi ok?(pitao se Profesor).Ja sam ok, a ti?(pokazuje prstom na znak Nike).

-Da li si prisustvoao radionicama stripa na CRŠ-u i šta si naučio? Bilo nas je stotinu. Prvo što sam naučio bilo je: Ženska anatomija (karlična razlika između muškaraca i žena), i Perspektiva(to nije običan tehnički crtež), Kompozicija table(nisam zapamtio), Upis slova (samo tom predavanju nisam prisustvoao).Kasnije sam pročitao da je bilo i kolorisanje!

-Šta slušaš od muzike? Hard Core. Ali pravi…Converter, Bad Company, Imment Starvation, Decoder, KOOI,…

-Koje ti je omiljeno jelo? Nečemo sad o tome.

-A piće? Može.ali o vašem trošku. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može. -Hoćeš li da popiješ nešto? Može.

-Tu ti je flaša pored.

-Ko su ti koji su ti najbolji prijatelji? Ima ih mnogo.Ne bih da nekoga izostavim.

-Da li si nekada išao do kraja? Na putu sam.Zaboravio sam kofer s priborom.

Da li voliš djecu? samo devojčice.

-Čuli su te kako voliš poeziju? Naravno. …(Profesor počinje da recituje: ) Po pločniku se razigrale trešnje Dinje i ostalo Ostalo dok zvončići i leptirići caruju Caruju i žive srećno Srećno anđele moj Dragane nesretniče zlomisleni zlomisleni laju dok karavani prolaze i prolaze i odlaze sa sećanjem na nas nas vodi zvijezda sreće vječne vječne ljubavnike izgubljene u trnju trnju koje nije cvijeće.

-Profesore, čemu je tvoja tajna? U onome što razlikuje golubove i galebova.

-Koji je tvoj moto, zvijezda vodilja? Isto(maše konobaru).

-Što te čini sretnim? Niske strasti, visoke potpetice, Marxovi Rani radovi, Tizianova kasna dela,

-Šta češ kad se vratiš kući? Idemo da nastavimo dalje. Možemo i da odmorimo kooji minut.

-Kosmoplovci? Nomad? Vidi na www.kosmoplovci.net. 20.-22.1.2005. u SKC-u/Beograd je Festival experimentalnog filma «Nomad», filmove šaljite na Beopolis/ Dom Omladine-Makedonska 22, Beograd/ do Nove Godine.

-Da li vjeruješ da strip može da promjeni svet u kome živimo? Nisam siguran da je utjecaj u svemu tome najbitniji.Iako ne želim da verujem u suprotno. Može da menja samo onog ko crta.U lošem smislu.

-Da li voliš i pratiš suvremenu umjetnost? Što voliš? Što mrziš? Cenim Visoku Umjetnost Novog Doba.

-Kakva je underground scena u tvojoj zemlji? Grupe:Subotička Entropija, Vršački Wostok i Krpelj produkcija, Beogradski StudioStrip. Ostalo je gomila drogiranih manijaka koji teroriziraju srpsku scenu.

-Da li si složio svoj vlastiti album, fanzin? Nisam ali radim na tome.

-Šta umeš da radiš? Pokaži nam. (Profesor je ustao i izveo performans. Bilo je nadahnuto no lošije nego inače.Osjećalo se da nije multimedijalni umjetnik. Strip je bio njegova strast. Posljednja koja mu je ostala.)

-Kakvi su ti planovi za budućnost? Očekujem više od trećine.

-Veruješ li u boga ili nešto drugo? Ne verujem.

-Ima li nešto možda što te nismo pitali a želiš da kažeš za “kraj”? Poželio bih svima osećaj sretne zaljubljenosti.