5.2.2003. izložba zograf @ zagreb-pula-split

VEČER STRIP-LEGENDE ALEXANDRA ZOGRAFA
ORG: KOMIKAZE

Zagreb: klub Močvara (+ Pula: Monte Paradiso + Split: Klub Kocka)

SADRŽAJ:  izložba + predavanje Alexandra Zograf uz dijapozitive + infopult: sva dosadašnjih izdanja + upravo izašla iz tiska nova knjiga stripova: “MJESEC I OGNJENO SRCE”!  + EVERYBODY’S KID

KULTNI STRIP AUTOR ALEKSANDAR ZOGRAF GOSTOVAO U MOČVARI

Novi list Datum objave: 7.2.2003 Rubrika: Fokus

Inspiraciju crpim iz balkanske stvarnosti i snova

ZAGREB – Kultni strip crtač iz Pančeva Aleksandar Zograf gostovao je u srijedu u klubu Močvara gdje je svoj rad predstavio kroz izložbu stripova, kratki film te predavanje. Majstor autorskog stripa pravog imena Saša Rakezić posljednjih je deset godina objavljivan u brojnim albumima američkih i talijanskih izadavačkih kuća, a prisutan je u gotovo svim najvažnijim underground strip-publikacijama diljem Europe i SAD-a. Većina njegovih stripova su autobiografskog karaktera u kojima je glavni lik upravo Aleksandar Zograf. U vrlo zanimljivom izlaganju praćenom projekcijom slajdova crtač čije je pravo ime Saša Rakezić publiku je na vrlo simpatičan način upoznao sa svojim počecima, stripovima te njegovim rodnim gradom Pančevom.

“Stanujem u najgorem, industrijskom dijelu Pančeva koje izgleda kao da je izašlo iz filmova Fritza Langa i upravo je to okruženje bilo inspiracija mojih radova”, kazao je Zograf dodavši da iako je tako puno izdavan vani nikad nije poželio otići jer misli da svatko treba ostati u svom gradu. Suradnju s inozemnim izdavačima započeo je početkom devedesetih kada je, kako je ispričao, njegov fanzin »Alas comics« u kojem je izložio svoju viziju ratova na području bivše Jugoslavije, objavljen u SAD-u i Kanadi te preveden na više jezika. “Najbizarnija situacija ipak je bila kada je američka izdavačka kuća »Fantagraphics« u vrijeme NATO bombardiranja 1994. godine, objavljivala strip »Regards from Serbia« pa su tako moji osobni doživljaji tih bombardiranja izlazili upravo u zemlji iz koje su bombe dolazile”, ispričao je crtač koji je za istu izdavačku kuću izdao još dvije zbirke »Psychonaut 1« i »2«. Zanimljivu su sudbinu imali e-mailovi koje je iz svoje tada izolirane zemlje odlučio slati kolegama u Francuskoj, Italiji i Engleskoj, koji su objedinjeni u zbirku izdani u inozemstvu, a uvod je napisao monthypythonovacTerry Jones, režiser kultnog filma »Smisao života«.

Svjesno promatranje vlastitih halucinacija

Iako je, kako je istaknuo, balkanska realnost dovoljno nadrealna, Zografa kao autora također zaokuplja prostor snova pa tako iz njih radi stripove: “Iz vlastitih hipnagogičkih halucinacija, odnosno polusna radim skice za stripove”, kazao je autor koji je i publiku uputio u svoju tehniku »lucidnog snevanja« u kojem osoba svjesno promatra vlastite halucinacije.
U Močvari je prikazan i njegov kratki film »Everybody’s kid« nastao prema performansu u kojem se njegov prijatelj slikar Stevan
Markuš spustio s vrha jednog pančevskog nebodera viseći na konopcu naglavačke. Na info-štandu svi su stripoljupci mogli nabaviti autorova izdanja uključujući i najnoviju knjigu stripova »Mjesec i ognjeno srce«. Posjetitelji su na izložbi mogli vidjeti stripove nastale fancinacijom snova iz zbirke »Hypnagogic review«, radove objedinjene nazivom »Kuhinja« te isječke iz djela
»Jamming with Alexandar Zograf« koji je autor radio u suradnji s poznatim strip-zvijezdama poput Roberta Crumba, Jam Woodringa i Bob Kathmana. Svi radovi u Močvari su bili izloženi tjedan dana.

Info o autoru:

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf je kultni majstor autorskog stripa iz Pančeva (Vojvodina) koji je zadnjih 10 godina objavljivan u brojnim albumima američkih I talijanskih izdavačkih kuća, prisutan u gotovo svim važnijim underground strip-publikacijama diljem Evrope i Amerike gdje uživa kultni status. Osnivač je strip-grupe Kuhinja u kojoj okuplja mnogo zanimljivih autora sa područja bivše Jugoslavije.

Kao autora ga zaokuplja prostor podsvjesnoga – snovi i mašta, a kroz svoje radove promovira individualan, ispovjedački, intiman ton. Najznačajnija izdanja su mu album Okean iznenađenja te zbirka Psychonaut. Za cjeloviti opis Zografovog rada, bitno je spomenuti i njegov društveni / antiratni angažman u Pokretu za mir Pančevo.