strip-fanzin radionica u dvorcu: skvokomikaze

skvokomikaze alive: maja veselinović, dunja janković, ivana armanini

mjesto: dvorac, Veliki Tabor (u sklopu Festivala kratkog filma) / vrijeme: 14.-18.7.2003. / radionice su otvorene od 10 do14h, a vode ih skvokomikaze + strip-citaonica, info-štand, izložba, sajt-projekcije i, naravno: filmovi, filmovi, filmovi …

fanzin veronique desinee/ veronika desinićka

Skvokomikaze radionica fanzina na temu Veronika u Velikom Taboru završila je s 36 stranica sjajnih stripova od 10 autora/ica raznih: Maja Veselinović/Bg, Dunja Janković/Lošinj, Ivana Armanini/Zg, Ivan Marinić/Zg, Sen & Trsa/Zabok,  Jura/Zabok,  Julien Girardot/Marseille, Dragica/Mačkov Jarak i Anonimni.

Podloga scenarijima strip radionice su legende o Veroniki Desiničkoj. Jedna, popularnija (vidi dolje na fotografiji), je da je bila zazidana u zidine dvorca zbog grešne ljubavi a druga je o čarobnici koja je spasila Veliki Tabor od Turaka. Provalivši kroz vanjski obrambeni zid, Turci su došli do ispred samog grada. Veronika je na prozoru rezuckala slamu na sitne komadiće. Kad su se Turci približili, prosula je na njih izrezanu slamu koja se pretvorila u jato stršljena i tako otjerala Turke.