kako platforma komikaze pomaže strip sceni – OSVRT

LINK: kišobran / osvrt / autorica: lara tomić
“kako platforma “komikaze” pomaže hrvatskoj strip sceni?”

Kišobran je studentska medijska platforma Sveučilišta – Rijeka

“Stripovi su često zanemarena vrsta umjetnosti. Oduvijek su smatrani kao jeftina zabava za djecu. No, razvitak strip umjetnosti doveo je do toga da se stripovi počinju baviti i ozbiljnim temama. Svakako strip je i dalje zanemarena umjetnost, pogotovo od strane izdavača.”

Kakva je scena u Hrvatskoj? Na prvi pogled činilo bi se kao da prevladavaju stripovi Talijanskih izdavačkih kuća koji su bili popularni nekada poput Zagora, Alan Forda ili Dylan Doga. Ipak Hrvatska je dom velikom broju strip umjetnika. Neki od njih poput Igora KordejaDarka Macana ili Esada Ribića probili su se i na izrazito zahtjevno Američko tržište te su crtali za kuće kao što su MarvelDark Horse comic ili Detective Comics. 
Komikaze su platforma stvorena za širenje stripova. Manje poznati umjetnici tako imaju svoje mjesto na kojem se njihovi uradci mogu objaviti. Ivana Armanini je osnivatelj ovakve platforme. Prednosti su te što svatko može poslati svoj uradak te se on objavi online. Uz to prisutna je i stripoteka radova koji su objavljeni kroz 20 godina djelovanja Komikaza. 375 umjetnika iz 65 različitih zemalja svoje radove je prikazalo u 61 elektronskom stripzinu.

Komikaze izdaju ove stripove i u fizičkom obliku. Iz vlastite tiskare izašlo je 21 Komikaza strip album uz još veliki broj drugih tiskanih strip fanzina. Ovakav tip platforme je stvorio zajednicu umjetnika koja je usko vezana u stripove, ali i druge oblike umjetnosti kao što je street art. Vrijedi pratiti stranice Komikaza ako vas zanimaju hrvatski stripovi i  njihove izložbe koje su izrazito zanimljive za pogledati. Možete ih zapratiti na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/komikaze.hrhttps://www.instagram.com/komikaze_hr/