Komikaze @ Almanah 22 – Zagreb

Događanje “1 DAN JAHANJA“: 21.5.2022. / Atelijeri Žitnjak godišnji katalog 2022. / Promocija: 14.7.2023. / Tekst: Bojan Krištofić / Urednik: Boris Greiner / PREUZMI KATALOG NA AŽ STRANICI: Link 1 / INFO: Link / PROMOCIJA: INSTAGRAM / FB EVENT / FACEBOOK

Atelijeri Žitnjak su u subotu, 21. svibnja, povodom proslave 20. rođendana njihovog osnutka i rada, u Galeriji AŽ na jedan dan ugostili izložbu međunarodnog strip-kolektiva i nakladničke platforme Komikaze,pokrenute 2002. u Zagrebu. Na regionalnoj, europskoj, pa i svjetskoj sceni Komikaze su u posljednjih 20 godina postale sinonim za maštovit, uspješan i beskompromisan pristup alternativnom stripu eksperimentalnog karaktera, a to je potvrđeno brojnim lokalnim iinternacionalnim izložbama, projektima i priznanjima, čija je kruna Nagrada najboljeg izdanja Angouleme strip-festivala (FR) u kategoriji nagrade za alternativni strip 2020. godine, za 18. broj tiskanog Komikaze magazina (u međuvremenu su izašla još 2!). Time su se Komikaze uspele na sam vrh svjetskog alter-stripa, pa i stripa uopće, no i bez toga bi njihova izložba u Zagrebu, gdje je sve počelo, bila prvorazredni stripovski i kulturni događaj.
Pored redovitog objavljivanja tiskanog magazina, strip-antologije, jednom godišnje, s autoricama i autorima sa svih strana svijeta (čiji se krug neprekidno širi), Komikaze su došle već do 59. broja svog web-zina (https://komikaze.hr/), što ih čini i jednim od najdugovječnijih živućih digitalnih izdavačkih strip-projekata na svim govornim područjima (jer slike govore više od bilo kojih riječi!).
Izložba u Galeriji AŽ sastojala se od ilustracija za naslovnice Komikaze magazina na XXL formatima, dok sam program 1 DAN JAHANJA uključuje i radionice ručnog sitotiskanja (na vlastitim majicama, potkušuljama i gaćama), izrade bedževa i crtanja tzv.”prekrasnih leševa” (kolaž-crteža nastalih prema principu slobodne razmjene toka svijesti).
Izložbi Komikaza pridružilo se, nakon duge pauze, i četvrto izdanje zagrebačkog Fijuka, regionalnog sajma fanzina, grafika i DIY (“do-ityourself”ili “uradi-sam”) tiskovina i kulture (zadnje se održalo na zimu 2018. g. u prostoru Zelene akcije u Frankopanskoj, u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba), na kojem su se predstavili lokalni mikroizdavači/ce i kolektivi Agata i Apolonija Lučić, Amio Mon, Benjamin Beljan, M28, Petikat, gosti iz Beograda Konvoj bonton bajkera te same Komikaze i Atelijeri Žitnjak sa svojim brojnim izdanjima. Ali, ni to još nije sve!
Pored prigodne rođendanske slatko-slane zakuske otvorene svima, koliko nas ima, uvečer je uslijedila vrtna zabava u žitnjačkom unutrašnjem dvorištu, tijekom koje je posjetitelje/ice uveseljavala mlada gradska glazbenica Amio Mon (od 21 do 22 h), a nakon nje je svoj premijerni nastup ostvarila DJ-ica Lotta Love, čija se ljubav za sve širi u sveobuhvatnim krugovima duha.

Nakladnički program Atelijera Žitnjak je manje vidljiv od ostalih sadržaja, no od osnutka 2003. do danas je objavljeno 9 “službenih” knjiga (CIP) te umjetničkih publikacija, kao i niz kataloščića većih i manjih izložbi, a i pokoja grafička mapa. CIP izdanja možete besplatno preuzeti na webu Atelijera Žitnjak u PDF formatu, a kao knjige, uz dobrodošlu donaciju, nabaviti na kultnoj adresi Žitnjak 53 ili posuditi u NSK u Zagrebu.
Od 2019. izlazi GODIŠNJI KATALOG tzv. Almanah Atelijera Žitnjak / Centra periferije, koji je zbornik svih javnih programa i sadržaja Galerije te dnevnik žitnjačke umjetničke i stvaralačke svakodnevnice, koji uređuje i oblikuje AŽ član Boris Greiner.

Programe Komikaza i Galerije AŽ podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.