22.1.2007. review: novi val stripa ~ branko antičević

NOVI VAL STRIPA

Strip izložbe u Hrvatskoj su rijetke, strip-fanzini niskonakladni, a tu i tamo se objavi poneka tabla u novinama.

Mnogi hrvatski autori ne smatraju da je vrhunac stripa vješta i realistična kopija holivudskih filmova, već ga doživljavaju kao medij neistraženih mogućnosti komuniciranja, izražavanja i izricanja univerzalnih ljudskih vrijednosti, kao što to čine i druge umjetničke forme.

Komikaze

Komikaze je banda “zlikovaca” koja uznemiruje javnost svojim nastupima, provocirajući svakim

svojim pojavljivanjem. Ona dovodi u pitanje svijetove građene na lažnim uvjerenjima, ljuljajući temelje takozvanih smislenih, sređenih i ljepuškastih konstrukcija i razotkrivajući ih u njihovoj nemoći.To je web-projekt nastao 25.5.2002., a okuplja 80 autora/ica iz 12 zemalja, a dosad je izašlo 14 brojeva e-zina Komikaze, 2 cd-ja, 20 fanzina, 10 webzina.

Njihova načela građena su po uzoru na stare indijanske legende, a one kažu; “Jedna pustopoljina suhe zemlje vrijednija je od gomilanja novca i laži i na njoj raste duboko osjećanje sebe u slobodi!”. Ovaj vid suptilne anarhije usmjeren je na preispitivanje načina gledanja.

“Želja nam je iskopati staklene oči navike i vlastitim primjerom pokazati kako svatko sasvim dobro vidi i vlastitim očima”, kaže Ivana Armanini, pokretačica projekta i dodaje kako joj je želja “vratiti dostojanstvo i poštovanje tog medija u stogodišnjoj povijesti njegovog postojanja kao verbalnoovizualne tvorevine. On, kao takav, svakako ima što za reći, ravnopravno s drugim umjetničkim formama.”

Razlozi pokretanja

Cilj “Komikaza” je umrežavanje strip aktivista balkanske regije i Europe te podizanje kvalitete stripa. Tako se stvara mreža elektronske distribucije, a izdavanje “Komikaza” u tisku je selekcija 1-godišnjeg materijala. Izložbe, radionice, ulična i multimedijalna događanja dio su promoprograma.

“Izabrana forma web izdavaštva bila je jedina dostupna jer je besplatna i “uploud” novih brojeva je relativno jednostavan. Dostupnost “web-kioska” s kompletnom arhivom stripova koji pritom radi non-stop i surferima diljem kugle omogućuje trajnu web prezentaciju autora/ica Komikaza”, kaže Ivana.

Kako vani, a kako u nas?

“Komikaze” su mreža za širenje virusa autorskog stripa.

“U Francuskoj i Belgiji, dobrom uredničkom politikom izdavačkih kuća i redovitim izlaženjem gotovih albuma, 30% kompletnog izdavaštva u Francuskoj pripada stripu, te gotovo 30-godišnjom financijskom potporom od ministarstava za kulturu, došlo je do toga da su časopisi postali gotovo i suvišni, ovdje većina ljudi nikad nije ni čula za autorski strip”,govori Ivana o situaciji na hrvatskoj strip sceni.

Pokretačica projekta

Ivana Armanini, idejna pokretačica “Komikaza” završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1992. je dobila Rektorovu nagradu. 2002. je idejno začela i koordinirala projekt “KOMIKAZE”.  2004-05. radi kao novinar i član je redakcije časopisa za kulturu “04”. 2005/6. završila je seminar za kulturni menagment koji je vodio Sanjin Dragojević, profesor Fakulteta političkih znanosti.Izlagala na tri samostalne i oko 100 grupnih izložbi. 2005.u produkciji AGM-a objavljuje stripo-knjigu “Pustolovine Glorije Scott” prema kratkim pričama Mime Simić. 2005/6. sudjeluje u multimedijalnom projektu “Kratki Program” improvizacije Irme Omerzo kao crtačica u živoj interakcijii s dvojicom jazz-svirača i dvije plesačice na Tjednu suvremenog plesa, Zagrebačkom Salonu, na predstavljanju hrvatskog plesa stranim producentima na Platformi mladih koreografa. Vodi stripradionice te radi kao profesor u tri škole.

 

Strip scena u uzlaznoj putanji

Hrvatska strip scena pojavljivanjem “Komikaza” definitivno je dobila novi, brži pogon koji ju je izbacio iz mraka zaborava, u kojem prevladavaju lijepi superheroji, u prostor gdje strip pokušava prikazati sve manjkavosti vladajućeg sistema vrijednosti, strip u kojem je glavni junak kržljavi “naočarko” s plemenitim životnim vrijednostima kojima se zaista zauzimaju za poboljšanje života, a ne davanjem lažne nade koja jedini spas vidi u mogućnosti dolaska supermena na bijelom konju.

Temeljna poruka koja izbija iz svih pora, svakog kadra “Komikaza” jest: “Misli svojom glavom i sam se bori protiv svojih demona, jer – ti to možeš!”.