19.3.2011. webzine review ~ milena zajović/večernji list

Otpor crtačkom mainstreamu

Izašao je novi broj nezavisnog strip fanzina Komikaze iza kojeg stoji kolektiv društveno snažno angažiranih mladih autora osebujnih stilova

izvor: http://www.vecernji.hr/kultura/otpor-crtackom-mainstreamu-clanak-265715
Piše: Milena Zajović


Izašao je 26. broj webzina Komikaze, iza kojeg stoji istoimeni kolektiv angažiranih autora, mahom s diplomama likovnih akademija, koji su svoj izričaj odlučili potražiti na marginama i tako marginalizirane domaće strip zajednice.

U novom broju predstavlja se 11 novih i starih autora. Među veterankama kolektiva je i odlična Dunja Janković koja se predstavlja distopičnom kiborškom fantazijom u tehnici kolaža, a inače je jedna od rijetkih domaćih stripašica koje sustavno objavljuju svoje radove.

Zbog izrazite aktualnosti i gorko-slatke atmosfere ironiziranja svakodnevice, inače karakteristične za indie stripove, treba izdvojiti i mladog Mirana Križanića koji svojim minimalističkim pasicama pogađa u sridu i izaziva osmijeh čitatelja.

Duhovit je i belgijski umjetnik Kapreles, dok Francuz Dav Guedin privlači pažnju detaljnošću grotesknog crteža. Sličnu pažnju detaljima posvećuje i srpski autor Radovan Popović iz čijih se nelijepih kadrova iščitava hrabar obračun s regionalnim ratnim naslijeđem. Drugačijom, kolonijalnom opresijom u kratkom, ali efektnom stripu bavi se pak Francuz Gnot Guedin.

U novom broju Komikaza predstavljeni su i fantazmagorični radovi švedsko-slovenske autorice Anne Ehrlemark, psihodelija s kraja osamdesetih letonskog autora Andrejsa Lavrinovicsa, zatim razigrani stripovi apsurda Wostok Workshopa, te egzistencijalistička drama Jurice Starešinčića i dvije kratke table Herr Shulzea.

Urednica Ivana Armanini ponovo je isporučila veliko šarenilo autora kojima su zajednički poriv za snažnom društvenom kritikom i otpor crtačkom mainstreamu.