16.9.2006. najava webzine br 16 – seecult

NOVI AUTORI U NOVOM BROJU KOMIKAZA


izvor: culturenet/ http://www.seecult.org/node/23860
seecult.org writes, “ZAGREB, 16. septembra (SEEcult.org) – Novi broj strip – vebzina ‘Komikaze#16’, objavljen na vise od 160 strana, predstavlja sest novih autora sa prostora bivse Jugoslavije – Ninu Bunjevac, Roka Zapera, Stanka Gojica, Slavka Malog, Fedora Kritovca i Bangavog.

Osim njih, novi broj ‘Komikaza’ sadrzi nove radove 11 ‘starih’ autora, zastupljenih od ranije u tom jedinstvenom magazinu, a to su: Igor Hofbauer (Zagreb), Anna Ehrlemarc (Svedska – Ljubljana – Zagreb), Ivana Armanini (Zagreb), Dunja Jankovic (Losinj – Njujork), Wostok (Srbija), Grabowski (Srbija), Vanco Rebac (Hvar – Zagreb), Chiu Kwong Man (Velika Britanija), Miro Zupa (Split), Ena Jurov (Zadar) i Claudio Parentella (Italija.

Nina Bunjevac, rodjena u Kanadi, iselila se kao dete u Jugoslaviju, gde je zivela (u Zemunu i Nisu) sve do 16. godine, a pred samo razbuktavanje krize dospela je ponovo u Toronto, gde se danas bavi stripom, slikarstvom, ilustracijom, vajarstvom’ Vise o njoj moguce je saznati iz intervjua sa Aleksandrom Zografom, koji je nedavno objavljen u beogradskom nedeljniku ‘Vreme”.

Medju novim autorima je i Roko Zaper, koji je rodjen u Zadru 1983. godine, a preselio se u Australiju 1991. Diplomirao je internacionalnu politiku i ziveo u italiji godinu dana, gde je otkrio Huga Pratta, jednog od mnogih crtaca koji su ga inspirisali.

Prema njegovim recima, koliko god je crtao – toliko je i bezao od toga i nije to vidio kao ozbiljnu karijeru, ali su raznolika iskustva i zrelost ucinili svoje i sada sve ‘vise nastoji da udje u svet iz koga nema povratka…”

Stanko Gojic dolazi iz Banjaluke, a svirao je u banjaluckom pank bendu Livestock, dok sada studira graficki dizajn u Japanu.

Slavko Mali, koji zivi u Prokuplju, aktivan je kao mail -artist, crta, pise’ Prema njegovim recima, ‘mrzi primitivizam’ i ‘nemam nikog ko ga razume’, a zeli da ode u svet sa svojom bubom i zaspi zauvek pod nekim kaktusom u Meksiku…

Najstariji ‘novi’ autor ‘Komikaza’ je Fedor Kritovac, rodjen je 1938. godine u Zagrebu, gde je 1963. zavrsio studije arhitekture i stekao doktorat drustvenih nauka u podrucju urbane sociologije.

Nikola Mijatovic alias Bangavi, rodjen je u Beogradu, a zivi u Zagrebu vec neko vreme. Zavrsio je srednju graficku skolu, a potom postao inzenjer grafickog dizajna, a stripom se bavi jos od srednje skole, objavljujuci u fanzinima, Slicu, Antologiji turbo folka… Ucestvovao je i na par grupnih izlozbi plakata i par samostalnih izlozbi stripova i ilustracija (Attack Zagreb, Lava Stokholm, Dom omladine Pancevo, Mirys Tuluz’), ali ne i u rodnom gradu Beogradu.

Prema njegovim recima, skuplja stripove, a opsednut je istocnoevropskim karikaturama s pocetka 20. veka.

Medju ‘starim’ autorima ‘Komikaza’ je Ena Jurov, rodjena 1988. u Zadru, studira Graficki fakultet u Zagrebu, a u slobodno vreme crta, slika, reze i lepi ( R.O.J. fanzin).

Anna Ehrlemarc svedska je studentkinja slavistike koja poslednje cetiri godine zivi u Ljubljani, gde je radila kao volonterka u Drustvu za razvoj kulture mladih (DRMK), omladinskom centru PUM (Projektno udruzenje za mlade), kulturnoj organizaciji KUD Mreza i u Centru za mlade Menza, u okviru autonomnog kulturnog centra Metelkova.

Vodila je kreativnu Skolu pisanja u Upsali u Centru za mlade Genomfarten (2004.) i Ljubljani (PUM, 2003. i Menza pri Koritu, 2006.), a organizovala je i seriju radionica i izlozbi za mlade ‘Kulturna trznica’ (2005.) u Ljubljani. Bila je urednica Antologije mladih neafirmisanih strip – crtaca/ica (Strip Rovte, 2003) i nekoliko fanzina, a izdala je i uredila i knjigu intervjua ‘You got to have a J-O-B’, saradjujuci sve vreme s ‘Komikazama’.

Chiu Kwong Man iz Birmingema radi stripove kojima subverzivno reinterpretira klasicne bajke. Njegove radove moguce je naci na sajtu http://www.sexliesandfairytales.net

Danilo Milosev Wostok, ‘kultni srpski strip autor” iz Vrsca, spalio je 1985. sve svoje stripove, a posle tri godine je nastavio da crta. Saradjuje s piscem Naborom Devolcem, koristeci njegove literarne predloske za za svoje radove. Sakupio ih je u zbirci “Nikad se ne zna”.

Saradjuje i sa Grabowskim iz Vrsca, a u saradnji sa Saletom Mihajlovicem nedavno objavio i drugi album “Poposak i cvece”. Njegov fanzin “Krpelj” je presao broj 350, a sada je i na netu. Kada ne crta stripove, snima low-fi filmove.

Dunja Jankovic, rodjena u Malom Losinju 1980, diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a kao ‘Komikaza’ ucestvovala je na brojnim izlozbama i izdala zbirku kratkih stripova. Crtala je stripove za casopis ‘Morsko prase’ i strip lajne za losinjski ‘Otocki vjesnik’.

Za godinu dana trebalo bi da magistrira strip na Akademiji vizuelnih umetnosti u Njujorku.

Medju ‘starim’ autorima ‘Komikaza’ je i Dalibor Baric, multimedijalni umetnik iz Pirovca, radi u zagrebackom dizajnerskom studiju Kaos (postprodukcija, animacija, dizajn, film i filmska delatnost).

Igor Hofbauer (1974.) studirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu, a poslednjih godina aktivan je u svetu stripa. Najintenzivnije saradjuje s klubom Mocvara, a tokom 90-ih radio je i plakate za koncerte bendova koji su gostovali u KSET-u. Sa Edom Popovicem radi na ilustracijama kvartovskih prica iz Utrina, a trenutno je najeksponiraniji u strip kolektivu ‘Komikaze’.

Miro Zupa diplomirani je sculptor i vodeci haiku-strip autor iz Splita. Svira u bendu “3 autora koja ne traze nista (a ne bi ni trebali)” (http://www.myspace.com/triautora)

Vanco Rebac zavrsio je slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kesera na ALU u Zagrebu, a po pola godine zivi u Zagrebu i na Hvaru. Crta stripove od malih nogu, a ove godine izabran je za strip – predstavnika Hrvatske na Bijenalu mladih Evrope i Mediterana.

Ivana Armanini, glavna urednica ‘Komikaza’ i strip autorka, zavrsila je Skolu primenjene umetnosti i diplomirala slikarstvo na ALU u Zagrebu. Idejno je zacela i koordinira projekt ‘K@mikaze’ od 2002. godine prema metodi: ‘Skok u sebe strip – odskokom’.

Ideja vodilja projekta je regionalna mreza autorskog stripa, a ukljucuje stampano i e – izdavastvo, strip – radionice i multimedijalne promo dogadjaje. U produkciji AGM-a objavila je 2005. godine stripo – knjigu “Pustolovine Glorije Scott” prema kratkim pricama Mime Simic.

Program ‘Komikaze’ podrzan je od Ministarstva kulture Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Zagreba.

Sajt ‘Komikaza’ je http://www.komikaze.hr