14.4.2008. najava webzine #17 ~ seecult

NOVI BROJ KOMIKAZA

Mon, 04/14/2008 – 11:21.
/ Vest Internet Komikaze Strip Vizuelna umetnost Zagreb

seecult.org writes, “ZAGREB (SEEcult.org) – Novi broj strip webzina “Komikaze” sadrzi radove autora iz Francuske, Belgije, Kanade, Velike Britanije, Australije i regiona, medju kojima su Ivan Tudek iz Zagreba, Sasa Peric iz BiH, Goran Dacev iz Makedonije i Maja Veselinovic i Aleksandar Opacic iz Srbije.”

Ivan Tudek, student Likovne akademije u Zagrebu, manifestuje likovni izraz kroz razne medije (slikarstvo, skulptura, instalacije, objekti, strip…), a uz radove voli da vezuje reci: promena, nestalno, neuhvatljivo, fatamorgana…

Predstavljena je i svedska autorka Anna Ehrlemark, koja od 2003. zivi i radi u Ljubljani, gde studira slavistiku, a aktivna je i kao organizatorka, aktivistkinja i dizajnerka u kulturnom centru AKC Metelkova. Pise i razmislja kroz feministicki filter.

Sasa Peric iz BiH, koji privremeno zivi i radi u Bagdadu, bavi se, pored stripova, i grafickim dizajnom, ilustracijom, fotografijom, muzikom, videom… Radovi su mu objavljivani u nekolicini stampanih i digitalnih medija (CreativeEurope i BFR-Band)

Beogradska autorka Maja Veselinovic bavi se stripom, ilustracijom i dizajnom, a zavrsila je Visu skolu likovnih i primenjenih umetnosti i trenutno je student Fakulteta za dizajn u Beogradu (smer graficki dizajn). Stripove i ilustracije objavljuje u ilustrovanim casopisima i specijalizovanim strip revijama u zemlji i inostranstvu: (Vreme, Pancevac, Internazionale, Stripburger, Madburger, Hardcomics, InguineMah!gazine, Komikaze, Kuhinja, Slic, Lavirint…).

Radove Maje Veselinovc moguce je videti i na njenom blogu

Clan internacionalne grupe Kosmoplovci (CRNS) Aleksandar Opacic, rodjen u Obrenovcu, zavrsio je slikarstvo na Fakultetu za primenjenu umetnost u Beogradu i bivsi je redovni profesor na Univerzitetu, kasnije otpusten zbog nepojavljivanja. Ucitelj je u osnovnoj skoli, kasnije takodje otpusten zbog popustljivog stava u obrazovanju (sva su deca zasluzila petice).

Makedonski strip autor Goran Dacev bavi se i crtezom i illustracijom vec 15-ak godina, na razne teme. Prema njegovim recima, radi u manje-vise u “andergraund” okviru (buduci da je ono sto je bilo nekada underground, sada ako ne drugo bar – ontheground).

U novom, 17. broju “Komikaza” zastupljeni su i Reno Leplat, Mathiew Dresjardins i Craoman iz Francuske, belgijski graficki umetnik
Kapreles, Brendan Salakoh iz Kanade, Constantin Benjamin iz Australije, “opsednut ljudskom formom”, kao i Chiu Kwong Man iz Britanije, ciji su stripovi subverzivne reinterpretacije klasicnih bajki (http://www.myeyeisonfire.net/whoosh.html)

Sajt “Komikaza” je http://www.komikaze.hr