10.-17.10.2004. fotoreportaža: radionica murala @pula

KROJCBERG

Mjesto: ex kasarna Karlo Rojc
Sudjelovali: Wostok(/Vrsac), Igor Hofbauer(Zg), Dani Kavas(Slo), Ivana Armanini(Zg), Anna Ehrlemark(Swiden), Slave Lukarev (Zg), Ivan Klepac(Zg), Dean Gotal(Pu), Goran Cvek(Zg), Emil Jurcan(Lju), Henry(Pu), Lara Orlic(Pu), Ivo Poderzaj(Lju), Maja(Lju), Nika(ZG), Daniel(ZG), Iskra(Lju), Jarmila Sabo(Kovacica)
Org: Koordinacija Komikaye – Krojcberg

Objavljeno u 04 MEGAZINU: Prostor bivše pulske kasarne “Karlo Rojc” koja je nekada “ugošćavala” i do 5000 vojnika, poznat većini muškaraca preko 26-te zadnjih je pet godina najveći skvot/autonomna zona kulture u Hrvatskoj (i drugi na prostorima Balkana nakon Metelkove). Za vrijeme akcije bili smo svjedoci i prve posjete delegacije Ministarstva kulture! Unatoč ogromnom broju prijavljenih udruga (čak 70!) koje su međusobno razdijelile polovicu prostorija kompleksa (aktivno je tek 20-tak: većina je nastala “formalno”-da bi se udomila. Ekstremni takav primjer je “Udruga za Procjenu”J), zajednički prostori hodnika i stubišta ostali su prepušteni spontanim ekspresijama prolaznika. Izuzev rijetkih duhovitih dosjetki (“život je spolna bolest”), zid je devastiran imenima lokalnih idola i tinejđersko-plemenskim parolama. Donji hodnici zgrade unakaženi su vlagom, bljuvotinama i mokraćom. Ideja ovog sjajnog projekta je humanizacija međuprostora koji je u grabežljivoj pomami za sobama ostao “ničija zemlja”. Radi se ni više-ni manje nego o 1400 kvadrata hodnika i holova zgrade. U tjedan dana 17 je autora iz pet zemalja osmislilo tisuću kvadrata hodnika drugog kata kasarne, pretvorivši ga u galeriju vrlo zanimljivih stripo-slikovno-prostornih rješenja. Radionice su samo početak serije akcija koje će se poduzimati u razmaku od 6 mjeseci. Ovaj put gostovao je , uz brojne ostale volontere, strip-projekt Komikaze/vidi na www.jedinstvo/komikaze. Jedan od najradikalnijih autora i zvijezda Komikaza i underground-strip-scene uopće svakako je:

D.M.WOSTOK AKA MEDIOKRITET ALIAS DANILO MILOŠEV

…1985. je spalio sve originalne crteže; nastavio crtati do 1988. kad je ponovno spalio sve nacrtano. Danas crta i piše kao nikad prije. Sam izdaje fanzin pod imenom “KRPELj”(do sada je objavljeno 380 brojeva!!!), a njegovi stripovi objavljeni su i u brojnim drugim fanzinima i strip-magazinima. Pokušao je natjerati svoju kćerku Lolu da surađuje s njim na stripovima, međutim ona se proslavila u dječjem dobu, i završenim pubertetom odustala od striptrudbeništva. Sada Wostok surađuje sa svojim ocem. Kada ne radi na stripu, on snima low-fi filmove u kojima angažira lokalne čudake iz njegovog rodnog mjesta Vršca. U kolaboraciji sa Grabowskim i Sašom Mihajlovićem Wostok je objavio strip-album “Popošak i Cveće”(s uvodom slavnog Jim Woodringa).

“USTAJ VOJSKO!”

(objavljeno u 04 megazinu)
“DA, UPRAVO TAJ ZVUK, KOJI SE ZAORIO HODNIKOM U RANO OKTOBARSKO JUTRO, UPRAVO TAJ ZVUK ME JE TRGAO IZ DUBOKOG SNA. KROZ GLAVU MI HITRO PROĐOSE MNOGE MISLI:”GDE SAM JA TO? ŠTA JA TO RADIM? JESAM LI ZAPRAVO PONOVO U OSAMDESETIM GODINAMA NA ODSLUŽENJU VOJNOG ROKA U JNA?”.ONDA SAM ISPRED SEBE UGLEDAO NEKU SILUETU. “KO JE OVO? JE LI TO DEŽURNI OFICIR U INSPEKCIJI?” -POMISLIH. ALI, KADA SAM MALO PROTRLJAO OČI VIDEO SAM DA ISPRED MENE STOJI NASMEJANI DEAN GOTAL. TO JE BILA SAMO JEDNA OD MNOGOBROJNIH USPELIH ŠALA NAŠEG LJUBAZNOG DOMAĆINA ZA VREME BORAVKA U BIVŠOJ VOJNOJ KASARNI “KARLO ROJC” U PULI. GRUPA OD DVADESETAK UMETNIKA SA PROSTORA BIVŠE JUGOSLAVIJE NIJE SE OVDE OKUPILA DA BI IZVODILA NEKAKVE VOJNE VEŽBE. OVA ŠARENA, VESELA I ANARHOIDNA “VOJSKA” OVDE JE PRISTIGLA DA BI SVOJIM LIKOVNIM RADOVIMA NA ZIDOVIMA BIVŠEG VOJNOG OBJEKTA ISKAZALA VLASTITU KREATIVNOST I ZAPRAVO PRIVRŽENOST PRINCIPIMA ANTIMILITARIZMA I MIROLJUBIVOSTI. UMESTO POSTROJAVANJA, MARŠIRANJA I GAĐANJA U METU IZVODJENE SU VEZBE U CRTANJU, SLIKANJU I ZBIJANJU ŠALA. REZULTATE SEDMODNEVNIH AKTIVNOSTI IZVOĐENIH U “ROJCU” MOŽETE I SAMI PROVERITI AKO SE NEKIM SLUČAJEM ZATEKNETE U PULI (uskoro i na adresi www.otompotom.com). I, NA SAMOM KRAJU, PADA MI NA PAMET JOŠ JEDNA MISAO:”ŠTA LI BI SAMO KARLO ROJC, NARODNI HEROJ, REKAO NA NEOBIČNE TRANSFORMACIJE KOJE SU SE U POSLEDNJE VREME DESILE U OBJEKTU POSVEĆENOM NJEGOVOM LIKU I DELU?” WOSTOK