komikaze @ imaginarni muzej!

imaginarni muzej u današnjem shvaćanju predstavlja idealnu individualnu kolekciju umjetnina kojima se pojedinac divi, koje ga inspiriraju. Kako kaže Malraux, musée imaginaire je kolekcija radova koje imaju moć održavati nas na životu.

CLICK CLIK: IM FACEBOOK / IM INSTAGRAM / KULTURLUX O IMAGINARNOM MUZEJU

“Kao underground strip-časopis, koji na godišnjoj bazi postaje online mjesto promoviranja i distribucije autorskog stripa, „Komikaze“ djeluju od 2002. godine. Pod izdavačkom palicom Ivane Armanini i drugih suradnika, Komikaze su prisutne na brojnim događanjima, radionicama i festivalima stripa diljem Europe i u SAD. Osnovna funkcija takvog tipa stripa očituje se u društvenoj kritici, istraživanju i eksperimentu te provokaciji. Kao i druge vrste underground umjetnosti, odlikuje ih privrženost estetici ružnog i devijaciji od norme. Glavni likovno-oblikovni pravci kojima se krenulo bili su deformacija realističnog crteža, simplifikacija do geometrijskih oblika te „ekspresionistička“ struja koja bi se mogla usporediti s pop-art umjetnošću. Za strip crtače Komikaza karakteristični su estetika i humor nonsensa, međutim do danas prevladava pluralizam stilova i individualni izričaj svakog pojedinog stripaša. Uredništvo Komikaza dosljedno odabire kvalitetne umjetnike svjetske i lokalne alternativne scene, manje ili više poznate, koji doprinose izdanjima, webzinima i tiskanim albumima na originalne načine. Iako objedinjuju radove s hrvatskog govornog područja, uspostavivši se tako kao jedinstvena i značajna lokalna pojava, Komikaze od početka uključuju i inozemne crtače, kao npr. Claudia Parentelu, Romana Tolica i Larsa Sjunnessona.
Dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada, a posebno je zapažen uspjeh 2020. godine u francuskom Angoulèmeu, na najvećem europskom festivalu stripa.”

IZBOR STRIPOVA: IMAGINARNI MUZEJ

1. Dunja Janković i Ivana Armanini, 16. izdanje
2. Valfret Asperatus, 38. izdanje
3. Milan Manojlović – Mance, 10. izdanje
4. Agata Lučić, 47. izdanje
5. Victor Arce, 44. izdanje
6. Helena Nemec, 55. izdanje
7. Chiu Kwong Man, 29. izdanje
8. Vedran Štimac, 58. izdanje
9. Petra Divković, 58. izdanje
10. Marco Maraggi, 57. izdanje
Izvor: https://komikaze.hr

imaginarni muzej suvremenih umjetničkih scena i baština

Likovna, arhitektonska i druga umjetnička ostvarenja hrvatskih umjetnika na vašem dlanu. (Raz)otkrivamo naše imaginarne muzeje.

Izvor – Kulturflux: “Imaginarni muzej je nastao iz želje da same otkrijemo više o nacionalnoj povijesti umjetnosti, o kojoj nema dovoljno govora na studiju i da drugima pritom predočimo i predstavimo različite manje i više znane priče iz domaće kulturne baštine, kao i sa suvremene umjetničke scene.” Osnivačice su 8 studentica povijesti umjetnosti; Marta Agičić, Sonja Bakota, Lucija Begić, Petra Bilobrk, Ana Busija, Sara Kišević, Antonela Solenički i Karla Somek.

imaginarni muzej – je koncept koji je u svom eseju iz 1947. godine predstavio francuski ministar kulture André Malraux. Muzejske institucije tada, ali i danas, obuhvaćaju tek dio globalnog umjetničkog nasljeđa, od kojeg je većina nepokretna, a fotografija je medij kojim se, pojednostavljeno, gradi imaginarni muzej, ili, u engleskom prijevodu, muzej bez zidova. Takav muzej ne zamjenjuje stvarne prostore, već nam olakšava i čini dostupnijim prošireno doživljavanje svjetske umjetnosti.”


“Cilj nam je popularizirati hrvatsku umjetničku baštinu iz različitih razdoblja, stilova i pravaca, a vjerujemo da ćemo do najšire publike doprijeti upravo sažetim formatom objava na društvenim mrežama, kojim nastojimo koncizno iznositi zanimljivosti i time potaknuti druge na daljnje istraživanje. Želja nam je senzibilizirati javnost za umjetnost općenito.”

DRUGI KULTURFLUX ČLANCI O KOMIKAZAMA