3.-7.9.2005. komikaze @ strip festival GRRR! – pančevo

4.“GRRR!” ~ MEĐUNARODNI FESTIVAL AUTORSKOG STRIPA
sudjeluju komikaze: igor hofbauer, anna ehrlemark, ivana armanini

 • “Anna Ehrlemark comes from Uppsala, Sweden, and currently devided her time between Ljubljana and Zagreb. This is what Ehlemark say about herself:”I came from Sweden as an Europian volunteer about three year ago and spent my first year in a small organization staging noise concerts in Metelkova. I found myself in charge of designing and placing posters around Ljubljana. I recall putting a downloaded image of a plain drill on the first one. After some shitty computer try-outs I started designning posters by hand. I suppose that’s when the old lust for drawing came alive. Since then I’ve been working on a free distribution market in Menza pri Koritu (one of the clubs in Metelkova mesto, Ljubljana) compiled and illustrated a book of interviews called “You got to have a J-O-B”, drawn more posters, plus, try and try, under the strong influence of Miss Armanini, started doing comics too.”PIŠE: IVANA ARMANINI/Objavljeno u “04”megazinu#11

  Uvijek me ponovno iznenadi potreba samih autora da se bave organizacijom susreta autora/ica autorskog stripa.Samodovoljnost /čitaj:cjelovitost/vlastitih poetika obrće se u svoju suprotnost. Iznenađenja su ugodna i neugodna ali inicijative su ključne i nezaobilazne. Zanimljivo je i da su ovakve akcije sve učestalije.Ovo ljeto susjedna nam Srbija vrvila je baš ovakvim akcijama.Vjerovali ili ne, dogodila su se na 4 mjesta u 4 mjeseca. “Kosmoplovci” su organizirali “Nomad” fest u Beogradu/6.mj/, Septik i “Entropija” strip okupljanja unutar eko-kampa u Subotici/8.mj/, Alexandar Zograf “Grrrr!” strip festival u Pančevu/9.mj/ a svoju prezentaciju autorski strip doživio je i na muzičkom megapopularnom “Exit” festivalu u Novom Sadu/7.mj/.

  Najkomplexniji i najveći je upravo ovaj, netom završen “Grrrr!” festival u Pančevu koji se održava već 4 godinu, ugošćuje brojne stripaše/ice i kolektive iz cijelog svijeta te se unutar festivala događaju: izložbe, promocije, predavanja, tribine, projekcije i koncerti.
  Grad je obljepljen zidnim stripovima, plakatima i bilbordima a izložbe vas zatiću na najneočekivanijim mjestima tipa: elitna Galerija Suvremene Umjetnosti u centru grada, slastičarna i postolarska radnja, davno zaboravljeni a genijalni prostori iz kojih strše cigle i žice, čudni prolazi i underground klubovi/“Gavez” na Adi Ciganliji/…5 dana festivala vrijeme je kad se događaju svakojaki neobični susreti iz različitih krajeva zemlje, na strip sceni i sa stanovnicima grada koji pak sa simpatijom gledaju na čudake s blokićima po džepovima i pod miškom, nesvakidašnjeg imiđa i priča.

  Pančevo je i inače malo ali živahno mjesto/iako nema turista!/ korzo je pun i u 1 u noći, kafići rade a friško se otvorio i novi klub “Arhiv“ s raznovrsnim programom. Struktura stanovništva je šarena zbog velikog broja azilanata/kinezi, turci, cigani etc/.Ima 2 buvlje pijace/novu i staru: nova koja nudi novu ali vrlo jeftinu robu ilegalnih trgovaca iz Kine, Italije i Turske i stara s megaponudom: oldschool knjiga, stripova, trash igračaka, krpica, mašina, u funkciji i van nje, svakavih bizarnih pikanterija i inih iznenađenja po cijeni od kunu,dve do 10. Za 10 kn prodaje se maska za face-lifting na struju, vjerojatno rekvizit nekog bolničkog s/m rituala.
  Grad je smješten na rijeci Tamiš po kojoj plutaju divlje nastambe i prastari brodovi, guske, labudovi, kajaci i zelene nakupine.
  Atmosfera je bila pozitivna, bez naci- tenzija.Ljudi koje smo slučajno sretali/taxisti, trgovci, kafanski susreti/regirali su nostalgičnim ispovjestima o davnim ljetovanjima na jadranskom moru ili vojnim službama sa standardnim rezimeom: “Nema Srba ni Hrvata, samo: dobri i zli ljudi…”

  Zvijezda ovog festivala svakako je bio eskim Alootook Ipellie, jedan od 150 000 preživjelih/što je nešto manje od posjetioca Exit festivala: 200 000/. Kako je do 16-te godine živio eskimskim životom/između ostalog i loveći tuljane/, ostatak života nastavio je posmatrati na specifičan način ali usvojivši i novi američki/sada je smješten u Kanadi/.U ovim spojevima oprečnih percepcija događaju se iznenađujuće interpretacije stvarnosti. Šamanski i groteskno, toplo i odsutno, smiješno a duboko ozbiljno; nizom paradoksalnih rečenica i stavova uvukao nam se svima pod kožu. Originalnost ovih crteža i svježina priče i njegovog nastupa nikog nije ostavila na miru.

  Sljede autori/ce, kolektivi i izdavači iz: Austrije/“Tonto”, Italije/“Coniglio Editore”, Rumunjske/“Hardcomics”, Grčke/“9”, Srbije/“Šlic” I Saša Mihajlović,Engleske/Andy Luke, Njemačke/Ralf Palandt, Hrvatske/“Komikaze”:Igor Hofbauer, Anne Ehrlemark, Ivana Armanini te Raymond Petibone s coverima ploča/dizajner Black Flaga i brojnih drugih underground bandova/i.

  Dio programa koji se odnosio na povijest stripa se sastojao od: slide-prezentacije i predavanja Charlesa Alversona o Harveyu Kurtzmanu/pokretač časopisa “Mad”, izložbe stripa superheroja u drugom svjetskom ratu I stripa u Srbiji /1955-1972.

  Druga egzotična zvijezda je bila Dorit Chrystler, njujorška dama poznata po muziciranju na 1.instrumentu koji ne zahtijeva fizički kontakt:tereminu.Radi na principu vibracija stvorenih rukama u prostoru između 2 metalne antene. Ovaj nastup ima naglašenu performativnu karakteristiku, kretnje asociraju sviranje nevidljive harfe a zvukovi soundtrack crtić Tom & Jerry. Kombinira ga senzualnim pjevanjem u romantičnoj maniri što prati i retro crvenom haljinom od tila sa šarenim cipelicama. Uvodna stvar na koncertu bila je posvećena Nikoli Tesli kao i popratna izložba na kojoj smo mogli vidjeti mali dio ogromne kolekcije radova inspiriranih ovim genijem u svijetu stripa i pop kulture.Raspon ide od znanstvene fantastike i ezoterije do rok muzike i stripova.

  U sklopu odličnog koncertnog dijela nastupali su: beogradski umjetnički kolektiv “Škart” sa “Horkeškart” zborom od 30 pjevača obučenih u radnička odijela u pratnji megafona i gitara/hit: “Jedem ti kuću, Jedem ti malter”/, zatim vršački obiteljski bend “Etnomuda”/Wostok, njegov otac Boća i brat Zlikovac /hit: “Rasta oseća, rasta uvek zna ko je kul a ko seljačina…”/ a najveće iznenađenje bile su “Elektrolaste”, novi pančevački trashelectro bend na tragovima Ludolfa Neumskog/hit: “Guzata tinejđerka”/ u kojima svira domaća nada autorskog stripa Vuk Palibrk.

  “GRRR!”report by Anne Ehrlemark/swedish/”Komika Magasin” http://komika.se/file_download/2
  http://www.pankult.org.yu/info.html http://www.popboks.com/popx/grrr.shtml
  http://www.h-alter.org/index.php?page=search
  http://www.osservatoriobalcani.org/article/articleview/4635/1/70/